SİTE VE APARTMANLARDA ELEKTRİKLİ ŞARJ ÜNİTESİ KURULUMU KONUSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

Elektrikli araçlar, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunarak tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de de son yıllarda elektrikli araç sayısında ciddi bir artış yaşanmış ve bu araçların şarj edilmesi için gereken altyapının önemi artmıştır. Özellikle Site ve Apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin konumlandırılması konusunda bazı kavram karmaşaları yaşanmaktadır. Bu yazımızda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Temmuz 2024 tarihinde yayınlanan yönetmelikle birlikte, elektrikli araç şarj ünitelerinin toplu yapılarda hangi şartlar ve izinler doğrultusunda nasıl konumlandırılacağına dair önemli bilgiler paylaşacağız.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Meslek Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 23.07.2024 tarih ve “Site ve Apartmanlarda Elektrikli Şarj Ünitesi Kurulumu” Konulu resmi yazısı ile site ve apartmanlarda yaşayanlar için ortak alanlarda araç şarj istasyonu kurma ve araç şarj etme konusu hakkında yeni düzenleme getirildi. Bakanlık tarafından getirilen bu düzenlemeden önce Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. Maddesi gereği ortak alanlarda yapılacak bir şarj istasyonu kuruluma ilişkin inşaat çalışması için kat maliklerinin 4/5’inin onayının alınması gerekiyordu. Ancak Bakanlık tarafından yayınlanan bu resmi yazı ile ilgili mercilere, şarj istasyonlarının inşaat olarak değerlendirilemeyeceği bildirilmiş ve böylece kat maliklerinin 4/5 ‘inin onayının alınması zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

Bakanlık tarafından yayınlanan bu resmi yazıda Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. Maddesine de vurgu yapılmıştır. Bu madde gereği şarj istasyonu kurulumunun kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun onayına bağlı olduğu yani artık şarj istasyonu kurulumu için yarıdan fazla kat malikinin onayının yeterli olacağı belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen tüm bu hususlar site ve apartmanlarda ortak alanlara kurulacak olan şarj istasyonlarına ilişkindir. Site ve apartmanlarda bağımsız otopark alanı bulunan kat malikleri ise herhangi bir onaya tabi olmaksızın, kendi elektrik hattından bağlantı yaparak şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirebilecektir.

Tüm bunlara ek olarak şarj istasyonunun kurulumu için ilgili elektrik kurulumundan onay alınması şartı geçerliliğini korumakla birlikte yeni düzenleme sadece Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi alanlardaki kullanımlar için geçerli olup, ticari amaçlı yapılacak olan kurulumlar tabi oldukları mevzuat kurallarını korumaktadır.